5 tips over het houden van een antecedentenonderzoek

Tips goed sollicitatiegesprek

Twee opvattingen van mensen wanneer ze denken aan een antecedentenonderzoek is dat het duur of tijdrovens is. Maar het houden van een goed antecedentenonderzoek hoeft niet tijdrovend of duur te zijn. In deze blog lees je 5 tips over het houden van een onderzoek.

Tip 1: Vraag je sollicitant om toestemming

Dit is de meest voor de hand liggende tip, aangezien het wettelijk is vastgelegd. Vraag bij het houden van een antecedentenonderzoek altijd eerst om toestemming bij de werknemer! Ook wanneer je een niet al te uitgebreid onderzoek houdt is dit verplicht, en dus belangrijk. 

Tip 2: Vraag om een VOG

Een VOG is een verklaring omtrent (goed) gedrag. Dit zal de bevestiging geven dat de sollicitant niet in aanraking is gekomen met justitie. De kosten? Slechts 30 euro.

Tip 3: Vraag na bij oudere werkgevers

Wanneer iemand bij je komt solliciteren zal je altijd zijn CV hebben, en daarmee dus ook zijn oude werkgevers. Het is altijd verstandig om een aantal oude werkgevers te bellen over hoe de samenwerking verliep. Dit werkt overigens 2 kanten op; wanneer iemand jou belt over een sollicitant, help een collega-ondernemer dan even uit de brand.

Tip 4: Doe onderzoek in het handelsregister

Dit ligt voor de hand en is een makkelijke (en goedkope) manier om te achterhalen of een sollicitant een eigen bedrijf (en dus conflicterende belangen) heeft. Je krijgt zo ook een idee van iemand financiële status, ook niet onhandig!

Tip 5: Besteed het onderzoek uit

Als je als bedrijf het budget ervoor hebt; besteed het gewoon uit! Er bestaan tal van professionele bureaus die kunnen helpen met een antecedentenonderzoek, en dit scheelt tijd!Wil je meer weten over het houden van een antecedentenonderzoek, wat het precies is of heb je er hulp bij nodig? Neem eens een kijkje op https://edelhardt.nl/bedrijfsrecherche/antecedentenonderzoek/