De slimme afvalbak!

De toekomst van afval gaat veranderen met een slimme afvalbak! Nu denk je vast ‘hoe dan?’, nou dankzij grote innovaties in de technologie, zijn er een aantal ontwikkelingen waardoor afvalverwerking efficiënt ingedeeld kan worden. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar wij leggen graag uit wat we hiermee bedoelen.

Innovatie

Met de doorlopende innovaties op het gebied van internet en netwerken, worden producten in én buitenshuis als het ware ingericht om de mens beter te kunnen bedienen. Denk bijvoorbeeld aan smartphones en systemen in huis, waardoor je op afstand de verwarming en het licht kunt bedienen. Ook buitenshuis worden steeds meer objecten ‘slim’ gemaakt, waardoor de bruikbaarheid van deze producten toeneemt. De gemeente kan met behulp van sensoren een stadsobject uitwisseling laten maken met een netwerk. Denk bijvoorbeeld aan bordjes in een parkeergarage die aangeven dat er nog plekken beschikbaar zijn of dat het juist helemaal vol is. Deze technologie laat zich nu ook zien bij afvalverweking!

Slimme afvalbak 

De gemeente voorziet steden nu van slimme afvalbakken met sensor. Dit zijn afvalbakken die voorzien zijn van slimme technologie en werken op zonne-energie. Het doel van de slimme afvalbak is om vervuiling op een efficiënte manier tegen te gaan. De afvalbak krijgt als het ware een seintje als deze bijna vol zit, waardoor gemeente diensten weten dat ze geleegd kunnen worden. Hiernaast heeft de afvalbak een functie waarmee ze het afval samen kunnen persen en zo dus meer ruimte kunnen creëren in de afvalbak en er meer bij kan. Zo hoeft de afvalbak minder vaak geleegd te worden.

Goedkoper

Doordat de slimme afvalbak minder vaak geleegd hoeft te worden, worden de ophaalrondes van afval teruggebracht met 80%. Hierdoor worden dus ook de kosten aan gemeentepersoneel minder. De slimme afvalbakken gaan ongeveer 7 jaar mee, wat aanzienlijk langer is dan de gewone afvalbakken die nu overal in de stad staan. Een goed initiatief dus, wat op lange termijn veel kosten kan besparen.