Twee materialen aan elkaar verbinden

Lasdraad

Heel veel mensen spreken over lassen maar weten eigenlijk niet eens wat het betekent of wat er gebeurd tijdens de procedure, kort gezegd is het verbinden van twee materialen lassen. Wel is er een derde materiaal nodig om de twee objecten te verbinden, dat is de zogenaamde lasdraad. Vaak wordt lassen in de bouw toegepast maar thuis zie je ook steeds vaker mensen gaan lassen, het is een handig hulpmiddel die je bij verschillende klussen thuis kunt gebruiken. Lassen werkt dus door opwarming en druk van de objecten om deze tot een te maken.

Lasdraad

Wat gebeurd er tijdens het lassen

Met lassen wordt het materiaal zo opgewarmd dat het deegachtig materiaal wordt, door het verbranden van gas wordt er nieuw materiaal toegevoegd. Het materiaal wat toegevoegd wordt heet de lasdraad, er ontstaat continuïteit tussen de twee materialen waardoor er een sterke verbinding ontstaat. Omdat er verschillende soorten lasprocessen zijn, is ieder proces uniek te noemen. Las je gewoon af en toe iets in de schuur of is het je hobby dan is het niet nodig dat je alles weet over lassen, misschien is het wel leuk om te weten wat de mogelijkheden zijn met lassen?

Verschillen in draden

Zoals eerder gezegd gebruik je lasdraad om de twee objecten tijdens het lassen met elkaar te verbinden, maar je kunt niet verschillende materialen door elkaar gebruiken. Zo is er aluminium, RVS, gevuld, en universeel lasdraad, voor lassen zonder gas gebruik je een gevulde draad. In plaats van de gasfles zorgt het poeder in de draad voor de nodige bescherming, dit zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de verbinding komt zodat deze wordt verstoord. Voor het lassen van aluminium maak je gebruik van aluminium lasdraad, lasdraad wat gemaakt is van RVS wordt in de meeste gevallen gebruikt bij mensen die voor de hobby lassen.