Vijgen kweken en snoeien

Vijgen worden geassocieerd met mediterrane landen, waar de struik ook oorspronkelijk vandaan komt. Maar ook in onze klimaat doet de vijgenboom het uitstekend. De vijgenboom is een zeer decoratieve bladplant, die bovendien eetbare vruchten produceert.

Het grote blad van de vijg is heel erg decoratief, alleen dat zou al een reden zijn om een vijgenboom in de tuin te willen hebben. De vijg laat in het najaar zijn bladeren vallen om dan in het voorjaar weer uit te lopen. Daarnaast gaat het ook om de heerlijk zoete sappige vruchten. Bij een wat oudere vijgenboom of struik kun je jaarlijks in de herfst emmers vol van oogsten. Heerlijk dus om er vers van te kunnen snoepen, maar het is ook heerlijk om te verwerken in een taart of dat je er zelf jam van maakt. De kleine vijgen groeien in de herfst en ze rijpen in het volgende jaar in augustus of september.

Zelf kweken

Als je een vijg wilt kweken doe je dat in een vrij arme grond, bemesting is ook nauwelijks nodig. In een rijke grond zal de vijg te snel groeien, de lange, zachte scheuten die dan ontstaan zijn dan uiteindelijk te gevoelig voor de vorst. Een groei van ongeveer 30 centimeter paar jaar is meer dan voldoende

Op een beschutte plek is teelt in de volle grond mogelijk, een vijgenboom kan immers ook als kuipplant gekweekt worden. Strenge winters kunnen helaas wel voor een probleem zorgen. Niet alle soorten zijn namelijk winterproof.

Een vijg in de boot heeft wel als voordeel dat deze vorstvrij de winter door kan komen. De meeste volwassen planten kunnen namelijk tot ongeveer -10 graden celsius vorst verdragen, maar de vruchten verdragen maar -5 graden. Wordt het kouder of is er een koude wind uit het noorden of oosten, pak de boom of struik dan goed in met rietmatten, noppenfolie, tuinvlies of jute en stro.

Snoeien

Takken terugsnoeien kan pas eind november of begin december, mits het uiteraard niet vriest, of eind juni. Het gaat dan vooral om het uitdunnen of het verwijderen van takken die in de weg zitten.